tradiţii şi obiceiuri

Berzunţiul e o comună plină de tradiţii ca marea majoritate a localităţilor româneşti. Unele se păstrează foarte bine de la an la an, iar altele se pierd în negura timpului.
Tradiţiile şi obiceiurile de iarnă sunt cele mai frumoase.

Cu uratul

La noi la Berzunţi se merge cu uratul în ziua de ajun intens, în ziua de Sf Vasile – în familie, şi la prieteni până la Sf Ion uneori. Ăţtia din urmă merg mascaţi şi urmăresc casele cu fete. Tatăl fetei curtate şi fraţii acesteia ar face bine să nu fie pe acasă în acel moment, pentru că vor fi chinuiţi în fel şi chip. Dintre „torturi” amintim: masajul cu grăunţe, masajul cu făină, „motoreta prin chetroaie”, „urcă ursul la pădure”, „dezbrăcatul la răcoare”, „rebotezarea” , epilarea brută, trasul de păr, primirea de pumni, palme şi altele asemenea.

Cu capra

Capra face senzaţie de Anul nou la fiecare casă în parte (dacă e primită) şi la adunarea din faţa Şcolii Generale de pe Dragomir. Jocul caprei arată printre altele şi prietenia dintre ţiganii de la Bâşca – lăutarii şi românii din Dragomir şi restul satelor berzunţene.

Reclame

Un răspuns la tradiţii şi obiceiuri

  1. Sper ca niciodata sa nu piara obiceiurile frumoase de la berzunti,,,,,,,,,,,, ptru ca asta ne mai atrage in tara sarbatorile si dorul de parintii ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,frumos din partea ta sa mai faci multe documentare din astea ca tare sunt frumoase felicitariile mele pop berzunti

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s