Despre Berzunţi

Insectă pe Iarba mareE greu să vorbeşti despre Berzunţi, căci sunt multe de spus în cuvinte puţine. Sunt multe de spus pentru că multe sunt părţile bune ale locurilor natale pe care le iubesc şi trebuiesc spuse rezumativ pentru a nu plictisi cititorul.

Cu riscul de a alunga cititorii de pe aici, o să încep prezentarea „colţului meu de rai”, prin poziţionarea acestuia. Berzunţiul este aşadar „tolănit” la poalele Munţilor cu acelaşi nume, la o aruncătură de băţ de Oneşti, Bacău sau Moineşti.

Este o localitate de oameni „cuminţi”, creştini 100%, în mare parte ortodocşi, de aceea şi este împodobit de biserici şi mănăstiri măreţe printre care mai cunoscută este Mănăstirea Sfântul Sava de la Buda, mai veche este Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dragomir şi cea mai nouă dar şi cea mai frumoasă, în opinia mea, este Biserica Sfântul Ilie din Plai.

Berzunţiul găzduieşte şi un sat de ţigani „domesticiţi” care se împacă de minune cu restul populaţiei, însă parcă este sechestrat pe dealul Bâştii. Spre deosebire de ţiganii obişnuiţi, ai noştri au propriul preot ţigan, propria biserică (ortodoxă) – la care merg adesea şi cei din alte sate, iar mare parte dintre ei sunt artişti populari.

Ca şcoli ne lipsesc liceul şi universitatea, în rest le avem pe toate, însă, la fel ca în toate zonele rurale ale României, mai e de lucru în domeniul învăţământului, pentru a scoate tot ce e mai bun din Berzunţeni.

Pe lângă meseriile de bază (de la director până la potcovar şi coşar), berzunţenii se pricep la toate, sau dacă nu se pricep, le încearcă pe toate.

Pentru oameni valoroşi în Berzunţi o să dau două exemple: Protostinghelul Arsenie Voaideş şi Protostinghelul Isaia Adragăi – două personalităţi de excepţie, cum rar mai întâlneşti în zilele noastre.

Locuri de vizitat în Berzunţi ar fi fiecare dintre biserici, primăria, stânile şi orice casă bătrânească, unde poţi găsi război de ţesut, covoare, ţoale,cuverturi, draperii şi haine tradiţionale, căruţe cu roţi din lemn pe osie, plug pentru animale, stâlpi de porţi sculptaţi.

De când mă ştiu, berzunţeii au fost şi rămân oameni ospitalieri, cu inima larg deschisă şi cu un simţ al umorului bine dezvoltat.

Reclame

Un răspuns la Despre Berzunţi

  1. MALINA zice:

    SUNT MANDRA CA SUNT BERZUNTEANCA

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s