Delicatesea Postului Mare


Cum umblăm mereu să ne împăcăm stomacul, chiar şi în Postul Sfintelor Paşti căutăm să nu-l supărăm, ci chiar să-l facem fericit.

O ocazie specială de al mulţumi este ziua Sfinţilor (Cei 40 de Mucenici sărbătoriţi pe 9 martie), zi în care, pentru a ne aminte de grelele pătimiri ale celor 40 de Mucenici (să fim serioşi! cine îşi mai aduce aminte de patimile Sfinţilor când gustă din aceste bunătăţi? – rari sunt aceia), gospodinele noastre prepară opturi de aluat de cozonac înăbuşite în miere şi miez de nucă – delicatese de post denumită „sfinţişori„.

La noi nu se ţine cont de numărul 40 ci de numărul membrilor familiei – deci numărul sfinţişorilor va fi mai mic sau mai mare de 40, pe când numărul paharelor de vin nu va atinge numărul 40, sau va fi chiar zero, pentru că suntem în post, şi pe deasupra mai e şi zi de vineri.

Sfinţişorii au forma de opt pentru a nu uita că opt au fost zilele în care au pătimit cei 40, dar cum spuneam, pe noi nu ne prea interesează simbolistica, ci căutăm să-l vedem fericit pe prietenul nostru stomacul, aşa că îi oferim tot ce prindem mai bun.

Poftă bună!

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în Alte tradiţii, din bucătărie, sărbători și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s