Postul negru la Berzunţi


😉 De mâine berzunţenii intră în „greva foamei”, dar staţi liniştiţi că nu e din cauza crizei, sau pentru a-l alunga pe Băsescu şi a schimba regimul. De mâine încep toţi să „ţină la dietă” şi nu vor mai gusta nimic (nici măcar apă) timp de 3 zile, iar cine este în stare, chiar întreaga săptămână.

ArsenieTrei zile de post negru? Mulţi ar spune că nu sunt în stare să ţină post nici măcar o zi, ce să mai vorbim de 3 zile sau o săptămână. Totuşi Părintele Arsenie Voaideş ne îndeamnă să postim, vorbindu-ne de spre cât de benefic este postul şi dându-ne exemple biblice.

Se pare că nu e chiar atât de greu pe cât pare să te abţii 3 zile de la a nu mai băga nimic în gură – ci mai dificil e să te abţii de la a mai scoate toate prostiile din gură. Este ştiut însă că primul post (cel de mâncare) vine în ajutorul celui de-al doilea (cel de păcate).

„Să văd miercuri la sfânta liturghie care e mai MARE şi mai TARE!” spunea Părintele zâmbind, ştiind din propria experienţă (de 24 de ani este acest obicei la Berzunţi) că postul înmoaie patimile, pentru că toate păcatele au ca izvor „îmbuibarea pântecelui”. După un post atât de sever nu o să mai ai chef de păcate, pur şi simplu nu o să mai poţi să faci păcate.

Postul de carne, de lactate, de ouă şi alcool nu e chiar post dacă mâncăm prea mult – de aceea nu ne abţinem nici de la rele.

Cei bolnavi, bâtrânii şi copiii „au dezlegarea de a mânca în fiecare zi la prânz câte o felie de pâine cu o cană de ceai”.

Totuşi, pentru ce acest post? – „pentru întâlnirea cu Domnul Hristos prin Sfânta Împărtăşanie”, pentru că miercuri Părintele îi spovedeşte pe cei ce reuşesc să postească aceste zile şi-i împărtăşeşte, după ce-şi citeşte fiecare pravila de împărtăşanie.

Berzunţeni!!! Înainte cu post, la stânga rugăciune şi la dreapta muncă! Înainte pentru că Părintele ne aşteaptă cu Hristos şi cu „friptura de fazan de harag” şi cu cel mai bun „şpriţ” (moarea de varză). 🙂

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în Alte tradiţii, biserici, practici și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s