Măşti tradiţionale din Berzunţi


Care dintre berzunţeni nu-i ştie pe Tache a Didinei şi Toader a lu’ Toma? Foştii făuritori de măşti pentru Anul Nou, cei care dintr-o piele de oaie îţi preschimba chipul într-un mod caraghios. Erau un fel de caricaturişti pe viu.

Odată trecuţi la Cele Veşnice, cei doi Mari, ai Berzunţiului, pe străzile Berzunţiului vezi mai rar o mască originală în perioada Anului Nou. Acestea sunt înlocuite de „irezistibilul” plastic şi de „lipiciosul” cauciuc care se găsesc la preţuri mici – făcând să dispară obiceiurile noastre străvechi, fiind substituite de obiceiurile americăneşti.

Survolând Internetul, am dat peste câteva poze din Berzunţi care mi-au sărit în ochi – pentru că am observat că la noi mai licăreşte un pic tradiţia prin măştile din piele croite manual, probabil de noi meşteri populari, sau chiar de bătrânii mai înainte pomeniţi.

Costumaţia de badanar se făcea înaite vreme  împlicând multă inspiraţie şi motive tradiţionale, croirea acesteia începând adesea cu mult înainte de Anul Nou. E păcat că intervine comoditatea şi săteanul se orăşeneşte cumpărând aproape orice – iar măştile lucrate manual devin istorie.

Măşti

Reclame

Despre Teofan

Membru al familiei 'Mănăstirea Sf.Ilie Berzunți'
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, fotografii, tradiţii şi obiceiuri de anul nou și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s