Cea mai bună cale de distracţie pe timp de iarnă la Berzunţi


Nu ştiu cum e pe la alţii, probabil la fel în toate localităţile rurale e la fel, dar la Berzunţi Iarna cu zăpadă şi ger îi scoate pe locuitori afară din casă – departe de sobă. De la cel mai ghijog (copil dintre ceimai mici) şi până la tinerii căsătoriţi continuând cu bunicii şi chiar străbunicii. Ce-i atrage aşa mult afară? … Pârtia şi distracţia ce se încinge în jurul ei.
Pârtia este pentru berzunţeni ocazie de sport, de ieşiri în aer liber, de amuzament şi de cea mai comodă socializare.


Când sunt pline pârtiile de sănii, schiuri, sanciuri(ie?) (sănii foarte mari – de obicei pentru vite sau cai, de obicei din lemn şi mai nou din fier), cioacle (sanie mică confecţionată doar din lemn), de puradei şi flăcăi de toate categoriile – de la cel mai palid la cel mai vânjos – se adună şi pe margine a pârtiei părinţii, bunicii şi răsbunicii admirându-şi odraslele şi ţinând, parcă, rol de galerie.
Asta se întâmplă mai ales în weekend şi în zile de sărbătoare, dar asta nu e o lege – totul depinzând de calitatea pârtiei, deci de condiţiile climatice şi de dispoziţia în care se află majoritatea în acea clipă.
Cum, în ultima vreme, a nins la greu şi a fost destul de friguţ încât să se menţină zăpada bună pentru pârtie, aproape toate râpile Berzunţiului au fost exploraate de cei plini de energie.

Pe o pârtie de la noi întâlneşti „maşinării” care mai de care mai amuzante şi cu plus de noutate în domeniu:


Sania, cioacla sau sanciul – fac parte din categoria vehicolelor cu tracţiune „bălegoasă” sau deloc, bazate pe două tălpi alunecoase din lemn, metal sau plastic legate între ele – unele cu articulaţie iar cele mai multe fixe. Avem sănii decapotabile, fără pod de lemn, sănii cu diverse ataşamente sau diverse lipsuri obţinute din „accidentele de lunecare” şi din ingeniozitatea prichindeilor.

Această prezentare necesită JavaScript.


Schiurile – patine lungi, cel mai adesea din lemn la noi, dar şi din placaje şi material plastic, care se prind de picioare prin intermediul unor baloţi din fier, pentru câlcâie, iar în partea din faţă cu ajutorul unor curele din piele sau cu sârmă. Se întâlnesc schiuri de la cele mai scurte (de câţiva centimetri) până la 2 m sau mai mult. Unele sunt „făcute din topor”, altele „gealuite” (geluite), dar în orice caz cu partea ce face contact cu zăpada foarte fină. Fagul fiert este cel mai utilizat material, însă nu lipsesc nici răchita, stejarul, carpenul sau alte materiale.
Printre acestea mai sunt şi schiuri din plastic de la magazine – ce-i drept mai răruţ că-i mai drăguţ. Tot din această categorie fac parte şi cizmele de cauciuc sau alţi papuci lunecoşi.
Sacii de nailon devin din ce în ce mai populari pe pârtiile noastre datorită faptului că se găsesc uşor şi sunt uşor de cărat până în parte cea mai înaltă a pârtiei – de altfel aduc şi un plus de amuzament, prin faptul că sunt greu de „condus”.
Dar pe lângă toate acestea, la noi – ca la nimenea, se utilizează orice piesă lunecoasă, cum ar fi capota, bucăţi de tablă, lighene şamd.


Câteva momente (foarte punţin faţă de ce se petrece pe o pârtie), le-am capturat şi eu cu telefonul şi am făcut un mic colaj de faze comice şi poze de pe câteva din pârtiile din Berzunţi.

Cele mai frumoase momente le-am „prins în fotografii” în timpul „probei săritura în lungime cu schiurile”, atunci când, vrute sau nevrute, te alegeai cu cele mai amuzante izbaiuri şi cel mai „dulci” contacte cu pământul îngheţat.

cu sacul pe partie

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, fotografii, Iarna la Berzunţi, practici, sport, transport, video și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s