Fântânarii din Berzunţi


Pe seceta de acum sunt la mare căutare fântânarii noştri berzunţeni. Multe dintre fântânile din Bacău au secat, sau şi-au diminuat considerabil debitul, astfel că cererile pentru o fântână proprie cresc pe zi ce trece.

Deşi nu e chiar ieftin să ai fântână proprie, totuşi unii îşi permit şi luxul acesta. Aici intervin fântânarii, care sapă indiferent de anotimp, şi care au rămas la fel de glumeţi şi puşi pe şotii.

Cu o instalaţie ce se bazează pe forţa brută a oamenilor, „moşu”, aşa cum îl numeam pe „nea” Fănică (Bălan), a realizat un număr foarte mare de fântâni, de la săpatul cărora a prins experienţă în ale „fântânărelii” şi experienţa de a lucra cu omul.

 

Fântânar am fost şi eu înainte de facultate , perioadă în care am fost „coautor” al multor fântâni, când am adăugat la bagajul cunoştinţelor bune şi rele,  în plus am avut parte de un antrenament pe cinste şi de multe năzbâtii, căci am traversat Judeţul Bacău în lung şi-n lat, umblând prin Poiana, Deleni, Filipeşti, Mănăstirea Caşin, Ştefan cel Mare, Rădeana, Bogdana, Viişoara (Corbu şi Jăvreni), Bucşeşti, Măgireşti, Valea Arinilor, Solonţ, Leontineşti, Ardeoani şi altele.

Atunci auzeam diverse mituri şi minciuni legate de izvoare şi săpatul fântânilor. Mulţi dintre oameni spuneau că nu este voie să sape femeile la fântână, pentru că piere apa – mit spulberat de noi, pentru că au tras şi împins la patent cu noi multe femei şi nu a pierit apa, nici nu s-a spurcat.

Unii veneau să detecteze izvoarele cu „japa de agud”, aceştia fiind şi crezuţi de o mare parte a populaţiei. Închipuiţi-vă un personaj ce ţine în mână o crenguţă „ce-l trage spre izvor”, vă puteţi abţine de la râs? Noi râdeam de aceştia, iar plasarea fântânii o făceam după cum îi venea mai bine stăpânului, sau după „strugul dealului”.

Multe ar fi poveştile, însă pagina e scurtă…

Oricum fântânarii încă îşi mai câştigă pâinea şi în ziua de azi, cu Petrică Bălan în frunte. La cât mai multe fântâni cu debit mare!!!

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, fotografii, practici, superstiţii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Fântânarii din Berzunţi

  1. calin ioan zice:

    Buna ziua,
    Numele meu este Calin Ioan si sunt din sat Dumbrava, comuna Gura-VAii, jud. Bacau. M-ar interesa sa fac o fantana in curtea casei. As vrea sa stiu daca ma puteti ajuta si cam care ar fi costurile. Telefon 0746064887.

  2. nelu zice:

    imi doresc un meserias pt o fintina..sa o imbunatatesc…e deja sapata…o apa f rece.. sa o curat..sa.i fac o lucrare pt o viata…colac din beton sau lemn,acoperis,….imi doresc ceva frumos…asi dori sa fiu contactat…asa vom vorbi scurt si la subiect…

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s