Până acum ţi-a fost bradule


Astăzi, ca în fiecare an de Sfântul Ioan, se „despoaie” pomul de crăciun, care a împodobit casa berzunţenilor timp de 2 săptămâni (la unii şi mai mult). La Berzunţi nu o să întâlneşti brăduţii pe toate uliţele, aşa ca la oraşe, sau să te trezeşti cu vre-o unul aruncat de la etaj în cap, asta pentru că brazii, la noi, se ard în totalitate. În vechime berzunţenii foloseau tulpiniţa pomului de Crăciun la confecţionarea furcii de tors lână.

furca şi fusul de tors lânaAstăzi o să găseşti mai rar berzunţence care să toarcă – una dintre acestea este bunica mea după mama, care încă mai toarce şi împleteşte şosete, flanele şi mănuşi din lână de oaie pe care le foloseşte ea şi le împarte şi nepoţilor. Îmi aduc aminte cu plăcere că în perioada copilăriei mama ne învăţa şi pe noi, băieţii ei, să toarcem, să alegem iţişoare, să împletim şi să coasem feţe de pernă sau draperii … şi făceam asta cu drag. Femeile mai tinere şi fetele nu mai torc, nu mai ţes, nu mai cârpesc, nu mai împletesc din comoditate, pentru că sunt ocupate cu TV-ul sau Internetul, să nu piardă cumva vre-un episod sau vre-o noutate de pe Facebook 🙂 – nu mă refer aici la cele care au un loc de muncă. De aceea lâna o găseşti părăsită de ciobeni pe izlazuri, să-şi facă cuib ciorile din ea.

Astăzi este ultima zi în care se mai colindă, şi se mai fac vizite „mascate” la neamuri. La noi la satul de ţigani Bâşca, Crăciunul se ţinea pe vechi înainte de a avea şi ei biserica şi preotul lor. Preotul Parnica Ioan (la mulţi ani!!!) i-a adus pe consătenii săi pe calea cea bună – de aceea şi în vremea colindului şi uratului puţini dintre ţigani mai coboară pe valea Dragomirului să colinde sau să ure, pentru că e mai comod să se colinde între ei. Probabil mai sunt între ei şi unii care ţin pe vechi Crăciunul dar cu siguranţă s-au împuţinat. Ţin minte, din povestirile bătrânilor, că, pe vremuri, mergeau şi dragomirenii (în această zi) să-i colinde pe ţigani, însă adeseori se alegeau cu ciomege pe spinare – asta pentru că nu colindau a bine 🙂 , dar , totuşi veneau acasă cu ceva bani în buzunare, pentru că ţiganii erau cu dare de mână.

Tot azi se face şi balul caprei, care se ţine la discoteca din centrul Comunei Berzunţi, un fel de bal mascat al americanilor – la care participă mascaţii şi capra care au dus tradiţia mai departe de Anul Nou.

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în Alte tradiţii, berzunţeni, bunici, fotografii, practici, tradiţii şi obiceiuri de anul nou, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Până acum ţi-a fost bradule

  1. simionjr zice:

    Acum chiar că aveţi ce pierde… Avem o iarnă bogată în omăt…

  2. Elena R T zice:

    Multumim din suflet pentru toate aducerile aminte ale frumoaselor obiceiuri si datini din ,,dragul” nostru Berzunti.Felicitari.Sunt mandra ca sunt berzunteanca si-mi plange sufletul ca nu sunt acolo sa ma bucur de toate frumusetile ,oferite noua,de darnicul si bunul DUMNEZEU.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s