Ce Făt Frumos sau Ileană Cosinzeană ai visat azi noapte?


La Berzunţi încă se mai crede în superstiţii şi se mai fac „mici vrăji”.

În Ajunul Bobotezei tinerii necăsătoriţi, după ce au postit (negru) întreaga zi îşi pun sub pernă busuiocul, lăsat de preotul satului la venirea cu „Ajunul Bobotezei”, pentru a-şi visa viitorul/viitoarea soţ/soţie. Unii din cei ce au trecut de pragul căsătoriei susţin cu tărie că visul nu minte şi că ei şi-au visat „camarazii de viaţă”.

Alte leacuri şi „credinţe băbeşti”, pe care nu le văd de folos, folosite de berzunţeni, ar fi descântecul de deochi, sau cel de muşcătură de şarpe. Dacă eşti creştin „tare” şi te ţii de biserică, nu se prinde deochiul de tine – deci nu e nevoie de descântec, iar de muşcătura de şarpe trebuie să te fereşti căci nu ştii cât de eficient este descântecul – şi nu ai „personalul calificat” întotdeauna lângă tine.

Când e vremea urâtă afară, unii berzunţeni înfig toporul în pământ pentru a fi feriţi de trăsnete, alţii aprind lumânările de la Înviere şi ard frunzele de tei sfinţit de la Rusalii pentru potolirea furtunii. Unii mai cred că dacă te ridici dimineaţa din pat cu fundul în sus o să-ţi meargă rău toată ziua, la fel dacă nu păşeşti cu dreptul când sări din pat.

Alţii se apucă şi ceartă cărbunii aprinşi din sobă care trosnesc, scormonindu-i cu cleştele, spunând că-i vorbeşte cineva de rău, şi astfel îi calmează.

Toate acestea nu-şi găsesc explicaţie – unele se petrec întocmai, altele mai puţin, altele deloc.

Puţini dintre berzunţeni se lasă păcăliţi de ghicitul în palmă – sau fac asta doar pentru distracţie.

Aceste superstiţii devin de domeniul trecutului pentru că berzunţenii cred, mai nou, în Televiziune, Facebook şi Messenger – „minunăţii” mult mai periculoase decât superstiţiile – pentru că dacă te prind în plasa dependenţei – greu te mai „trezeşti” la realitate sau  deloc.

O „vrajă”, pe care o ţin şi eu, este închegarea apei cu un picior de porc; de asta nu mă îndoiesc deloc pentru că o practică mama şi-i iese de fiecare dată.

În superstiţii nu cred, însă de minuni nu mă îndoiesc, deci nici de minunea întoarcerii înapoi a râului Iordan din Ajunul Bobotezei, sau de sfinţirea apei de către preoţi în ziua Bobotezei. Agheasma Mare, fiind folosită ca cel mai bun leac împotriva dăunătorilor, ca protecţie împotriva duhurilor necurate şi ca medicament pentru trup şi suflet. Aceasta se sfinţeşte o singură dată în an şi se păstrează (fără să se strice), fără conservanţi tot restul anului.

De abia pe crestele Munţilor Berzunţi se mai simte un piculeţ din Gerul Bobotezei

Gerul Bobotezei

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, fotografii, practici, superstiţii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s