Colindreţi şi hăitori la Berzunţi 2011- 2012


Anul acesta, ca şi în anii trecuţi, berzunţenii au ţinut la tradiţie şi au umblat cu tot ce au putut în sărbătorile iernii: au colindat, au fost cu steaua, cu uratul, au semănat, au mers cu jianul, cu capra, cu mascatul, cu ursul…

Deşi sunt obiceiuri păgâneşti în mare parte, creştinii noştri le-au adoptat şi adaptat la „cerinţele europene”.

Anul accesta am ajuns în Berzunţi odată cu începerea colindatului. La noi, ca în multe sate ale ţării, primii colindători (colindreţi) şi urători (hăitori) sunt cei mai mici dintre copii ( de 3 – 5 ani ), aceştia mergând uneori însoţiţi de părinţi şi nu prea departe de casa lor, încă de la orele 15:00 – 16:00.

Este ceva extraordinar s-asculţi copilaşii de câţiva anişori vorbind despre naşterea Lui Iisus (chiar dacă nu ştiu ce spun) şi urându-ţi sănătate, spor în casă, belşug…. alea, alea… Colindul lor e scurt şi la obiect. Cei mai mulţi cunosc colindul „Am plecat să colindăm” (Domn, Domn să-nălţăm), iar ca urătură o ştiu pe următoarea:

„Aho, aho copii şi fraţi/ Staţi puţin, nu mai mânaţi/ Lângă boi v-alăturaţi/ Şi cuvântul mi-ascultaţi/ Mâine anul se-noieşte/ Pluguşorul se porneşte/ Şi începe a ura/ Pe la  case-a colinda/ Iarna-i grea, omătu-i mare/ Semne bune anul are/ Semne bune de belşug/ Pe sub brazda de sub plug/ Pluguşor cu 4 boi / Ia mai mânaţi măi ! / Hăi, hăi!!!!!!!”

…şi când ar trebui să înceapă urările se sfârşeşte „cuvântarea”. Anul acesta nu a mai fost iarna grea şi omătul mare – se pare că 2012 semne bune n-are! însă noi mergem înainte.

Urmează apoi copiii mai mari care te colindă de la 17:00 până la orele 20:00. printre aceştia, nişte colindători dragi mie sunt ţigăncile din satul Bâşca – acestea într-adevăr te colindă şi te ură de nu te vezi!!!

Nu lipsesc, de asemenea colindătorii „instruiţi”- cei care urmează seminarul şi teologia – viitorii noştri preoţi şi dascăli.  Aceştia te colindă pe note şi într-adevăr colindă frumos. Printre aceştia mai cunoscuţi mie îmi sunt , Alexandru Bălan  şi Nechifor Costel Florin. Mici fragmente din colindele lor le-am trecut pe casetă, aşa că-i puteţi asculta şi voi:

De Crăciun ne-a vizitat şi jianul – cu diferite modificări pe care le puteţi vedea mai jos:

Momente speciale au fost la Berzunţi (ca în fiecare an de altfel) şi de Anul Nou la parada mascaţilor din faţa şcolii primre din Dragomir. Anul acesta a fost criză chiar şi pentru mascaţi. Aceştia nu au avut bani pentru tradiţionalele haine de bădănărit, aşa că şi-au folosit propria piele pe post de haine. Urmărind următorul filmuleţ o să vă daţi seama de criza prin care trecem :)) .

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, tradiţii şi obiceiuri de anul nou, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, video și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s