Împodobeşte berzunţene bradul


De când mă ştiu, în Berzunţi, la mama acasă, împodobirea bradului de Crăciun se face în seara de ajun.

Puţini dintre berzunţeni ştiu în ce constă acest obicei. Puţini ştiu că bradul este, prin forma sa triunghiulară, simbolul Sfintei Treimi, iar podoabele semnifică bogăţia şi cunoaşterea, la fel cum erau merele din Pomul Cunoaşterii Binelui şi a Răului.

Bradul era folosit şi de daci, însă doar la înmormântări şi nunţi – tradiţie care încă se mai respectă la Berzunţi – în cazul înmormântării, bradul fiind simbolul nunţii cu Mirele Hristos. Pomul de crăciun însă e preluat de la triburile germanice, şi reprezintă Pomul Vieţii, Arborele fertilizator.

Printre podoabele folosite în trecut, erau lumânările, nucile şi alte fructe. Astăzi podoabele constau în beteala, globuri – toate chinezeşti, bomboane de ciocolată şi alte dulciuri etc. Toate acestea sunt iluminate de diverse instalaţii de lumini.
La împodobirea bradului participă mai ales copiii, supravegheaţi de mame. Copiii încă mai caută cadourile de la Moş Crăciun în prima zi a Crăciunului sub bradul luminat în toate culorile.

De câţiva ani, bradul natural este înlocuit treptat de cel artificial care devine o copie fidelă. Chiar dacă se foloseşte bradul artificial – din motive de protecţie a mediului – din case nu lipseşte măcar o crenguţă sau o coroniţă din crengi de brad natural.

Beteala, globuletele colorate ce sclipesc in lumina lumanarilor si a luminitelor colorate ce dau parca viata bradului, steaua vestitoare a Nasterii Domnului Iisus cocotata in varful bradului, ingerasii care ne indeamna sa traim emotiile Nasterii Pruncului Sfant, toate ne anunta Seara cea Mare.

Pomul, frumos împodobit, rămâne în casa berzunţenilor până în ziua de Sf Ion, atunci când se împărţesc dulciurile din el membrilor familiei.

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în fotografii, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s