sărbătorile religioase ale Berzunţiului


„da şi wă … crezi că tăată zâua-i hram la schit!?”

Nu, nu toată ziua-i hram la schit, ci în fiecare an pe 16 august.

Sărbătoarea la berzunţi însă nu începe cu „hramul la schit”, ci cu hramul la „Schitişor”, la Schitul ce se află în paza Sfântului Ilie, de pe creasta Munţilor Berzunţi, acolo unde Cuviosul Protostinghel Isaia Adragăi îşi duce viaţa sfântă de câţiva ani, şi unde este sărbătorit, pe an ce trece, cu mai mult fast, Hramul Schitului pe 20 iulie a anului.

Hram la Schitisor from Dumitru Simion on Vimeo.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anul acesta s-a putut vedea grja părintelui Isaia pentru pelerinii care au urcat destul de greu kilometri întregi pe jos până la pe coama muntelui supranumit „Carmel” de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.

Deşi nu a fost prezent Preasfinţia Sa Ioachim Băcăuanul, care-şi aniversa onomastica împreună cu Patriarhul României Daniel (pe numele vechi Ilie), a fost reprezentat de părintele  protopop de la catedrala din Oneşti Constantin Alupei care a ţinut o predică cum mai rar vezi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mai sus pomenitul părintele Alupei, pe o scenă plasată la umbra brazilor.

 

Peisajul mirific şi aerul curat de aici îâi dă senzaţia că trăieşti în Rai – iar când auzi şi cuvintele de folos ale preoţilor te trezeşti la realitate şi-ţi descoperi micimea şi cât de mult te iubeşte Dumnezeu, cu toate că tu nu faci nimic pentru El.

Sfârşind cu acest loc minunat, pe 6 august intrăm într-o sărbătoare preschimbată în prilej de pelerinaj pentru mulţime de credincioşi ortodocşi, şi nu numai, 6 august – atunci când Protostinghelul Arsenie Voaideş deschide Porţile Mănăstirii Sfântul Sava din satul Buda, pentru a sărbători împreună cu credincioşii Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos pe muntele Taborului.

Ne-am obişnuit ca de hramul acestei Mănăstiri să avem prezente Feţe Înalte, în ultimul timp fiind alături de noi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul şi Înalt Preasfinţitul Adrian Hrincu. Acesta din urmă ne-a onorat cuprezenţa şi în anul 2011 când a şinut o predică „a dragostei” ca de obicei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Hramul la Buda devine, pe an ce trece, o sărbătoare tot mai mare, şi asta datorită Stareţului Arsenie, care „a furat” o mână de Har. De 22 de ani de când păstoreşte aici, Mănăstirea Sf Sava, a înflorit şi înfloreşte în continuare. Aceasta s-a întâmplat datorită faptului că Duhovnicul stă permanent la îndemâna creştinului, slujindu-i cu dragoste, şipentru faptul că nu urmăreşte un tipic în predicile sale, ci urmăreşte şi reuşeşte să ajungă la inima credinciosului bolnav sufleteşte şi trupeşte.

Unealta şi arma părintelui este cuvântul. De îndată ce deschide gura, părintele adună în jurul său creştinii, cum adună cloşca puii sub aripile sale.

Blândul Preasfinţit Adrian, deşi obosit de mulţimea anilor, strălucea în lumina soarelui, şi parcă dorea să rămână mai mult cu noi. În predica s-a ne-a îndemnat să facem cruce crştineşte: „în numele tatălui – pe frunte, şi al Fiului – pe piept, şi al Sfântului Duh- pe umărul drept, Amin – pe umărul stâng”.

Sărbătoarea oficială a Berzunţiului a fost însă 15 august odată cu Hramul Bisericii din Berzunţi „Adormirea Maicii Domnului”, care, dacă nu se ia în calcul cortul în care s-a săvârşit Sf Liturghie, şi plasarea acestuia, a fost frumos. Biserica, nou renovată, este înconjurată acum de verdeaţă şi flori printre care este şerpuită o alee atent pavată.

Sfânta liturgie a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Parnica Ioan de la Bâşca, un sat învecinat, care a ţinut pentru a doua oară consecutiv o predică care a răcorit parcă şi trupurile care stăteau în soarele destul de încins.

Mult aşteptatul Arsenie Voaideş a sosit spre final (după ce a avut grijă de „oile” din curtea sa de la Buda) şi ne-a spus un cuvânt de folos împodobit de mirosul Mirului adus de Sfinţia Sa de la Ierusalim.

Arsenie

Cu strădaniile Preotului Paroh Bucovineanu Nicolae Cătălin Biserica Adormirea Maicii Domnului a început să-şi arate „miresmele”, anul viitor dorindu-se „resfinţirea” Bisericii.

În construcţie ….

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în Alte tradiţii, biserici, fotografii, stiri, video și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s