Berzunţeanul şi sportul


La Berzunţi, ca de altfel în mai toate localităţile, principalul sport, pe care-l învaţă ţăranul încă din faşă, este HALBERISMUL. Halberismul sau sportul halbei este  un sport ce se practică din tată-n fiu încă de pe vremea lui NOE.

Berzunţenii (mai ales BĂRBAŢII) ştiu regulile acestui sport şi le urmează cu stricteţe. Prima regulă este aceea ca obiectul muncii – halba să nu fie niciodată goală – cum s-a golit trebuie imediat umplută – pentru o eficienţă crescută. A doua regulă foarte importantă este grija pentru conţinutul halbei – ea nu trebuie să conţină niciodată APĂ – deoarece aceasta este corozivă producând rugină. Cel mai bun conţinut din punct de vedere al viscozităţii şi proprietăţilor organoleptice este vinul pe timp mai răcoros şi berea pentru perioada verii. De mare importanţă este şi alegerea halbei – aceasta nu trebuie să fie nici prea mare nici prea mică – se alege în funcţie de capacităţile practicantului – de experienţa dovedită prin practică – e destul de periculos pentru un începător să aleagă halba nepotrivită – se poate ajunge chiar la tratamentul cu lopatina, clopotina şi cimitirina şi asta chiar de la prima abatere de la normele acestui sport. Acest sport se execută în funcţie de starea de spirit a practicantului în cauză, însă nu e lăsat la o parte cu nici o ocazie – se practică şi la bucurie şi al necaz şi-n vremuri bune şi-n vremuri crizate. Este un sport pe care-l ştie oricine deoarece are la bază practica – teoria fiind neglijabilă. Întotdeauna teoriile reies din practică în cazul acestui sport.

Un alt sport practicat mai ales dimineaţa este paharismul – este mai simplu şi are în principal aceleaşi reguli cu halberismul – diferă însă conţinutul – este foarte important ca orice s-ar afla în pahar să aibă peste 40 de grade (nu celsius).

Aceste două sporturi se împacă foarte bine cu treburile agricole pe la ţară – orăşenii n-ar trebui să practice aceste sporturi, deoarece pot apărea reacţii adverse care nu se pot trata decât cu cimitirina…

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, practici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s