preotul Ioan Parnica din satul Bâşca (Berzunţi)


 

Satul Bâşca din comuna Berzunţi e de ceva vreme sub binecuvântarea Lui Dumnezeu. Cum s-ar spune Dumnezeu cunoaşte şi limba romanes, sau ţiganii de la berzunţi au învăţat limba bisericească.

Acest lucru s-a întâmplat odată cu punerea în funcţiune a bisericii nou construite, sub păstorirea unui preot ţigan Ioan Parnica. Acesta a ajuns preot şi duhovnic extraordinar, datorită credinţei curate pe care o poartă în suflet şi cu sprijinul Protostinghelului Arsenie Voaideş de la Mănăstirea Sfântul Sava – Buda (Berzunţi). Faptul că e un bun preot şi duhovnic, îl dovedeşte şi mulţimea de credincioşi români care fac bisericuţa neîncăpătoare în ziua hramului şi aceia care vin la spovedanie la dânsul.

Pe părintele Parnica Ioan îi caracterizează smerenia şi ascultarea, întotdeauna „pleacă capul” cum se spune.

Acum credincioşii din Bâşca se bucură de prezenţa Dumnezeirii în sătucul lor, care a înflorit odată cu biserica. Acum nu mai sunt nevoiţi să sufere discriminarea românilor, căci mai sunt printre noi românii nişte personaje care nu ascund faprul că urăsc ţiganii, punându-i pe toţi în aceeaşi oală.

Eu unul cred că la fel cum printre noi, românii, sunt destui neciopliţi, la fel sunt şi printre rromi, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i băgăm pe toţi în aceeaşi oală.

Pe Internetul acesta găseşti tot felul de afirmaţii anonime despre ţigani, cum că aceştia „sunt făcuţi din rezidurile rămase lui Dumnezeu..când a facut lumea” sau „că ţiganii n-ar fi creaţia Lui Dumnezeu… ci mai degrabă sunt un experiment al unei entitati malefice… aproape toate răutăţile lumii sunt concenrate în ei. Nimeni nu v-a reuşi vreodată integrarea tiganilor în societate… au în structura genetica a lor predispoziţia spre crima, lene, minciună, parazitism, murdărie, perversitate,…şamd.” Mai degrabă i-aş crede pe unii care gândesc acestea, nişte paraziţi decât pe toţi ţiganii la un loc.

Nelipsit în fapte bune, părintele Arsenie, împreună cu IPS Adrian Hrîtcu (care a donat 50000 euro), la îndemnul regretatului părinte Calistrat de la Pogleţ, au pus anul trecut piatra de temelie la o altă comunitate de rromi, în satul Băcioiu, comuna Corbasca, unde PS Ioachim Băcăuanul a găsit ca „păstor” tot un preot de etnie rromă.

Eu unul am avut un coleg din satul Bâşca, care nu puţea, nu se purta necivilizat, era amabil şi o companie plăcută, o persoană caracterizată de bun simţ, respect şi politeţe – iar astfel de ţigani găseşti des în Bâşca.


Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în berzunţeni, biserici, fotografii, personalităţi ale Berzunţiului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la preotul Ioan Parnica din satul Bâşca (Berzunţi)

 1. Pingback: Circuitul Berzunţiului Negru | Munte si flori

 2. alexei zice:

  felicitari pentru acest articol din partea unui student la teologie

 3. simionjr zice:

  Multumesc. Puteti prelua orice informatie de pe blog.

 4. Ion Moraru zice:

  Sunt Ion Moraru, de la ziarul saptaminal Onesti Expres si as vrea sa scriu un articol despre Berzunti, la implinirea a 601 ani de la prima atestare… As vrea sa fii de acord sa pot prelua de pe blog citeva lucruri pt acest articol si fotografia cu fata aceea la fintina… M-as bucura mult daca mi-ai spune si alte lucruri despre Berzunti, articolul urmind ca sa aiba 7500 – 8000 de semne. Titlul articolului la care m-am gindit ar fi „Berzunti, capat de lume” si as cuprinde mai multe lucruri, cu ilustrarea cu acea fotografie. Adresa mea de mail este moraru_ion2003@yahoo.com iar nr de telefon e 0745 – 885678. Ziarul Onesti Expres se gaseste in localitatile de pe Valea Trotusului si apare in mai multe sute de exemplare!
  Te felicit pentru tot ce ai scris pe blog si m-ar bucura mult sa fii de acord cu ceea ce am scris… ca sa apara articolul in 2 – 3 saptamini.

  Cu multa stima,
  Ion Moraru

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s