Capra de la Berzunţi


„Capra de la Berzunţi”  cred că este cel mai aşteptat obicei de Anul Nou la Berzunţi.  M-am uitat în stânga în dreapta, dar nu am găsit o capră ca la noi la Berzunţi

O minunăţie de capră, pe cât de arătoasă pe atât de năzdrăvană. Capul este făcut din lemn, decorat cu hârtie creponată, cu mărgele şi cu  beteală. Botul este făcut sub forma unui cioc si se deschide la tragerea de o sfoară. La capătul botului, în partea de jos are prins un canaf imens, roşu. Capul este susţinut de o bucată de lemn lungă de aproximativ un metru. În loc de blană are o pânză împodobită cu hârtie creponată de toate culorile. Pentru un plus de flexibilitate cel ce este în spatele caprei  poartă o rochiţă din aceleasi materiale.

Tot spectacolul îl face acum cel ce joacă capra. De câţiva ani de zile  nea”Costică reuşeşte să încânte spectatorii cu jocul lui.

În jurul caprei joacă coroghească tineri îmbrăcaţi în mireasă, arnăuţi, pădurar şa,  pe muzica a 3-4-5 lăutari din satul Bâşca.

În trecut, spun părinţii, se făcea mai mult spectacol la jocul caprei – exista un fel de ritual- cum am mai văzut pe la TV de altfel. (se îmbolnăvea capra, era dusă la pârâu să bea apă, era servită cu diferite bunătăţi şi alte astfel de lucruri).

Păcat că acum se face capra mai mult pentru bani decât de dragul tradiţiei. Dar e bine măcar că încă se mai face şi încă mai dăinuie asemenea obiceiuri moştenite de la daci.

Reclame

Despre fratele Simion

Pt. mine a trăi este HRISTOS, iar a muri este DOBÂNDĂ
Acest articol a fost publicat în tradiţii şi obiceiuri de anul nou. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Capra de la Berzunţi

  1. Lulu zice:

    Ati putea face un tutorial video despre cum sa fac capra? Incepand de la bot pana la ornatul cu hartie creponata. Va rog foarte mult.

  2. constantin zice:

    welcome to wordpress colega

Sigur ai ceva de spus. Aşa că nu ezita să laşi un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s